Nyborg ny konseptleder i InnoCamp
Joar Nyborg er engasjert som InnoCamp-utvikler for to år.
– Det blir spennende å utvikle InnoCamp, sier påtroppende konseptleder Joar Nyborg. For meg dreier dette seg om samhandling som ressurs. Det å få til mer gjennom å gjøre i lag med andre, enn hva man hadde fått til alene. Billedlig kan man kanskje si at det er en slags 2+2=5-effekt – eller «å gjøre kaka større» på en måte. Synergi heter vel dette på fagspråket.
– Svein Roar Lindseth, som er konseptets far, har gjort et meget godt forarbeide i etablerings- og oppkjøringsfasen, sier Nyborg. Jeg skal snakke mye med han om erfaringene og «hemmelighetene» bak Drivhuset, som er grunnsteinen i konseptet.
Jobben er å koordinere, fasilitere og stimulere til samhandling mellom innbyggerne i InnoCamp-samfunnet.
God i lag – med hele Trøndelag
– Poenget er å stimulere til at det skjer mer verdiskaping og at man blir god i lag gjennom å samarbeide og konkurrere, sier Nyborg. Både med dem på InnoCamp og med omverdenen. Dette er en innovasjonsmulighet for hele Trøndelag.
En motor få å bli mer konkurransedyktig
– Ikke minst blir det sentralt å integrere utdanning, forskning, innovasjon og næringsliv, sier Nyborg. I klassisk klyngelogikk er mekanismen her at InnoCampen blir en oppgraderingsmekanisme, altså å bruke kunnskap og felleskapet som motor for å bli mer konkurransedyktig. Samhandling med klyngelederne blir viktig.
Hva hvis Nord trekker seg ut av samarbeidet?
– Nord har ikke tenkt å trekke seg ut av samarbeidet, sier Nyborg. Spørsmålet som er på dagsorden i disse dager er hvor stor virksomhet Nord skal ha i Steinkjer og andre campus. Jeg er overbevist om at Nord universitet sitt økonomi- og samfunnfagmiljøet ville ha styrket konseptet.
Uansett blir biovitenskap og landbruksfagene satset på. Den grønne kunnskapsgreina er viktig sammen med NIBIO og Trøndelag Forskning og Utvikling og de andre landbruksrelaterte virksomhetene.
– De siste ukers diskusjoner om Nord universitet og InnoCamp har ført til mye tenking rund hva som gagner innovasjon og regional utvikling, sier Nyborg. Jeg er sikker på at det er flere i dag som skjønner betydning av InnoCamp enn hva det var for to måneder siden.
Kjenner landskapet
Nyborg er daglig leder i Leiv Eiriksson rådgiving og analyse (LERA). Før det har han vært dekan ved Nord universitet, daglig leder for Hundseth mølle og direktør for Trøndelag Forskning og Utvikling. Han er også styreleder for Steinkjer Næringsforum.
Nyborg er utdannet siviløkonom med spesialisering inn innovasjon. Han har også en bachelorgrad i landbruksøkonomi.