Gram åpner Framtidsfredag Landbruk med fokus på nasjonal beredskap – Landbruket er første forsvarslinje

Første nestleder i Senterpartiet og tidligere forsvarsminister Børn Arild Gram holder hovedinnlegg om matsikkerhet på InnoCamp.
– Som forsvarsminister lærte jeg at beredskap bygges nedenfra og opp. Landbruket er vår første forsvarslinje mot matsikkerhetskriser. Vi kan ha nok våpen og soldater, men uten mat og bønder som produserer den, er vi sårbare. I en verden preget av alvor og usikkerhet må vi derfor styrke både landbruket og beredskapen sammen, sier første nestleder Bjørn Arild Gram, som også er bonde i Steinkjer.
Gram åpner arrangementet med innlegget “En verden preget av alvor og usikkerhet”. Også Senterpartiet-politiker Lars Myhr Sandlund og Høyre-politiker og stortingsrepresentant Pål Sæther Eiden deltar på arrangementet torsdag 19. juni på InnoCamp i Steinkjer – det offisielle forarrangementet til den store Framtidsfredag-konferansen.
Viktigere enn partipolitikk
– Matsikkerhet og beredskap er spørsmål som går på tvers av partipolitikk. Dette handler om å sikre Norge i en usikker tid, og da må vi alle bidra uavhengig av politisk ståsted. Landbruket vårt er en strategisk ressurs som vi må ta vare på og styrke sammen. Jeg ser fram til å diskutere konkrete tiltak som kan gjøre Norge mer selvforsynt og robust, sier stortingsrepresentant Pål Sæther Eiden (H).

Pål Sæther Eiden
– Dette viser at matsikkerhet og beredskap ikke er en lokal eller regional sak, men en nasjonal prioritet. Når Senterpartiets første nestleder tar seg tid til å komme til InnoCamp i Steinkjer, sender det et sterkt signal om hvor viktig dette er for Norge, sier Tove Hatling Jystad, prosjektleder i Grønt kompetansesenter.

Tove Hatling Jystad foto Thomas Jergel
Landbruket er en beredskapsnæring
– Norge blir mer sårbare hvis vi ikke tar matsikkerheten på alvor. Beredskap handler ikke bare om militær kapasitet, men om å sikre at Norge kan fø seg selv i kriser. Bare de seneste årene, med både pandemi og krig i Europa, har vist at vi ikke kan basere oss på at vi kan importere maten vi trenger. Dette arrangementet setter landbruket på kartet som en beredskapsnæring, og det er jeg glad for, sier Gram.
Arrangementet bringer sammen tungvektere fra hele matvarekjeden, med tidligere forsvarssjef Harald Sunde som hovedtaler, finske beredskapsspesialist Miika Ilomäki, samt representanter fra Nortura, Norgesgruppen, Felleskjøpet Agri og Sparebank1 SMN. Også Finland, som regnes som et foregangsland innen kriseberedskap, deler sine erfaringer gjennom beredskapsspesialist Miika Ilomäki fra det finske beredskapsverket.
Landbruket som bærebjelke
– Vi ser en verden i endring, hvor matsikkerhet plutselig er blitt høyaktuelt igjen. Landbruket er ikke bare en næring – det er selve grunnmuren i vår nasjonale beredskap. Dette
arrangementet samler alle ledd i verdikjeden for å diskutere hvordan vi kan styrke denne bærebjelken, sier Tove Hatling Jystad, prosjektleder i Grønt kompetansesenter.
Hatling Jystad, som nylig gikk over fra lederrollen til prosjektleder etter 15 år ved roret, fremhever viktigheten av å tenke helhetlig om beredskap.
– Beredskap starter på jordet, men den må også forankres i hele samfunnet. Vi må diskutere både hvordan færre bønder kan skape mer beredskap, og hvordan samfunnet kan tilrettelegge for et robust landbruk, sier hun.
Nordisk perspektiv
Et unikt innslag er det nordiske perspektivet, hvor Sverige og Finland deler sine erfaringer med å styrke matsikkerheten. Ida Lindman fra svenske Hushållningssällskapet forteller om arbeidet med “Robusta gårdar”, mens Finland presenterer sin anerkjente modell for kriseberedskap i matsektoren.
Arrangementet er gratis og åpent for alle interesserte. Påmelding skjer via Grønt kompetansesenter sine nettsider.