Gruvehistorier på film
Camerat AS ønsker om å lage film om gruvehistorien i Malm. Mulighetene er mange.
På nettverkslunsjen i InnoCamp den 9. oktober fortalte Ole Andreas Vestrum og Magnus Lillemark fra Camerat om spennende oppdrag og muligheter i tilknytning til fordums gruvevirksomhet i Malm.
Utgangspunktet var et oppdrag fra Steinkjer næringsforum, støttet av Innovasjon Norge og flere lokale virksomheter, om å dokumentere noe av den institusjonelle kunnskapen som finnes i kraft at de folkene som var en del av gruvedrifta.
Lyssky virksomhet
– Gruvelivet er både eksotiske og ukjent for de fleste av oss, sier Ole Andreas Vestrum. Delvis fordi det begynner å bli en del år siden det ble slutt på gruvedrifta. Men også fordi dette var «lyssky» virksomhet i betydning at det foregikk under jorda og avstengt for alle andre enn de som arbeidet der.
Samtidige er det mange av de som arbeidet i gruva som kan gi autentiske fortellinger fra arbeidsdagene og livet i gruva.
– Denne kunnskapen er det viktig å ta vare på, og er et potensial for å utvikle reiselivsattraktiviteten i Malm. Og så hadde det vært spennende å formidlet og dramatisert historien og historiene, sier Vestrum, som er fra Verran og oppvokst med historiene.
Dokumentarfilm?
– Vi «leker» litt med måter å dramatisere og bruke dette materialet på, sier Lillemark. Vi ser at gruvespelet «Eplene i messehagen» har lyktes. De har både truffet en nerve i lokalsamfunnet og har publikumsappell.
– Mest nærliggende er kanskje det å lage en dokumentarfilm av det som var og skjedde i gruva i Malm, sier Vestrum. Med vi utelukker ikke verken tv-serie eller en helaftens-film.
Teaser
Camerat har laget en lite prøvefilm – teaser – som åpenbart fanger interesse fra de som har sett den.
– Det er lett å lage en tre-minutter, sier Lillemark. Det er bare å klippe sammen noen smakebiter. Det er noe helt annet å lage en hel fortelling. Det krever dramaturgi og fortellergrep. Men vi tenker muligheter og leter løsninger. Så får framtida vise om, og hva, vi får til.