Nå samles eksperter innen agritech i Steinkjer

2022-jun-22-Agritech Nordic-58

Innovatører, forskere og investorer møtes i Steinkjer for femte år på rad når AgriTech Nordic-konferansen arrangeres 20.-21.september.

Eksperter fra både Japan og Nederland kommer når fremtidens landbruksteknologi skal utvikles. Målet til konferansen er å gi flere bedrifter muligheter i det globale markedet.

–Norge ligger i front i utviklingen av landbruksteknologi, og vi ser at mange gründere innen agritech er klare for å ta steget ut i verden. Agritech Nordic er landets eneste konferanse i sitt slag, og er dermed en betydningsfull møteplass for investorer, gründere, innovasjonsmiljø og ny teknologi. Vi gleder oss til å ta imot både nasjonale og internasjonale gjester 20. og 21. september her i Steinkjer, sier prosjektleder Edvard Iversen.

Se programmet her

Foto: Thomas Jergel/Camerat

Foto: Thomas Jergel/Camerat


Besøk fra Nederland og Japan
AgriTech Nordic vil skape en arena hvor de fremste ekspertene innenfor de ulike fagfeltene treffer hverandre, for å styrke økosystemet for bærekraftig innovasjon i matproduksjon i Norden. I tillegg kommer både forskere og bedrifter for å pitche sine prosjekter og forretningsideer.

–I år er vi spesielt begeistret for å ha Erik Pekkeriet fra Wageningen University and Research i Nederland med oss. Han er en av verdens fremste eksperter på robotisering i matproduksjon, og representerer kanskje enda viktigere det verdensledende miljøet i Wageningen.  I tillegg får vi besøk helt fra Japan. Forretningsutvikler Miho Tanaka fra Hokkaido University gleder seg til å bli kjent med det nordiske agritech-miljøet, sier Iversen.


Møtte investorer – skal nå lansere i utlandet

Jim Sæternes fra Austafjord i Trøndelag deltok på AgriTech Nordic-konferansen og i fjor med påfølgende Innovasjonsseminar. Han kom med en idé han hadde sittet på i 15 år. Han er yrkesfisker, og etter en yrkesskade fikk han en idé om å lage en ny type krabbeteiner.

–Jeg var så heldig og vant pitchekonkurransen på Innovasjonsseminaret i fjor. Det kom to investorer og ville snakke med meg. Nå er de med på laget, og jeg fikk finansiert videre utvikling. Nå selger vi krabbeteiner i Norge, og har planer om å lansere i utlandet. Om vi klarer det i år er jeg usikker på, men håpet er der. De første teinene skal sendes til Skottland, sier Sæternes.

Gründeren bak Proffteiner anbefaler alle som har en idé om å delta på AgriTech Nordic for å knytte kontakter, og ikke minst fortell om ideen sin.

–Hvis du har en idé, ikke sitt på den. For det gjorde jeg i 15 år. Når jeg tok den fram var det mange som viste interesse. Nå har vi solgt 550 teiner og vi er et drivverdig firma.

Foto: Thomas Jergel/Camerat

Foto: Thomas Jergel/Camerat


TechSafari på Mære og i Malm

Konferansen starter 20.september med Techsafari på Mære landbruksskole og Malm industripark. Publikum møter 25 utstillere og både bedrifter og forskere skal pitche sine ideer og prosjekt.

–Vi ser fram til å være vertskap for ni bedrifter og tre forskere som skal vise frem og fortelle om sine prosjekter til publikum som k. Dette er innovative bedrifter, både etablerte og nye som er med på å løfte landbruket med nye løsninger. Det blir spennende for investorer, bedriftsutviklere og bønder, sier utviklingsleder Tove Hatling Jystad ved Grønt kompetansesenter Mære-Skjetlein.

Samme kveld møtes deltakerne på “Innovators night”, hvor oppstartsbedriftene kan få mer direkte bistand fra investorer og mentorer på ulike fagfelt.

–Konferansen strekker seg over to dager. Vi starter alltid med techsafari. Der møter deltakerne bedrifter og techselskap med «støvlene på». Vi er spesielt glade for å kunne vise fram Malm industripark, som er midt i en spennende utvikling mot en stor industrisymbiose. På kvelden skal vi bli inspirert av blant annet Matt C Smith. Som en karismatisk taler vil han lære oss hvordan vi tiltrekker oss investorer, og det kommer også masse god kompetanse på hvordan å bygge gode eksportbedrifter.


Muligheter i Ukraina

–På den andre dagen har vi hovedkonferansen, og deltakerne kan også velge mellom ulike tema i parallellsesjoner. Her samarbeider vi med mange solide partnere som bidrar med høy kvalitet på innholdet. Dette inkluderer blant annet mulighetene i bruken av kunstig intelligens og Azure, samt hvilke muligheter gjenoppbyggingen av Ukraina gir norske bedrifter, sier Iversen.

Eksport av teknologi er et satsingsområde
Innovasjon Norge Trøndelag mener konferansen spiller en viktig rolle for å stimulere lokale ideer innen landbruksteknologi, slik at de kan ta steget ut i det internasjonale markedet.

–Agritech Nordic har etablert en internasjonal møteplass der gründere kan møte investorer og etablerte næringsaktører innen biobaserte næringer, for å akselerere den teknologiske utviklingen – noe de har lyktes med, sier avdelingsleder Ailin Wigelius for Innovasjon Norge Trøndelag.

Leder Per Olav Hopsø i hovedutvalg for næring i Trøndelag fylkeskommune er glad for at Agritech Nordic bygger opp under kulturen for samhandling mellom aktører i Trøndelag, og at det er samarbeid over tid som har gjort Trøndelag til Norges og Europas fremste innovative regioner.

–Som region sikter vi mot å være en internasjonal ledende leverandør av teknologi og kompetanse til verdikjedene jord, skog og hav. Agritech Nordic legger til rette for dette gjennom å bringe investor-, teknologi-, og industrimiljø sammen, sier Per Olav Hopsø.

Fakta om Agritech Nordic 2023

  • Norges eneste internasjonale agritech-konferanse
  • Arrangeres for femte år på rad i Steinkjer
  • Over 30 norske og utenlandske bedrifter er utstillere
  • TechSafari på Malm industripark og Mære Landbruksskole
  • 11 oppstartsbedrifter, seks etablerte bedrifter og to forskningsinstitusjoner presenterer sine ideer og prosjekter på TechSafari
  • Sju parallellsesjoner (Microsoft, Ukrainian Chamber of Commerce, Agritech Cluster, WoodWorks! Cluster, Nord university, Mære og Val videregående skole.)
  • Innovators Night – gründere møter investorer og mentorer
  • Celebration Night – konferansemiddag